Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

KAM DOVIEDOL BRAZÍLIU VYMYSLENÝ NARATÍV O SFALŠOVANÝCH VOĽBÁCH? (1/5)

TransparentneVolby2023

KAM DOVIEDOL BRAZÍLIU VYMYSLENÝ NARATÍV O SFALŠOVANÝCH VOĽBÁCH? (1/5)

Prominentní aktéri politickej scény na Slovensku začali intenzívne rozširovať naratív o sfalšovaných voľbách už niekoľko mesiacov pred nadchádzajúcimi voľbami do NR SR v septembri. Dlhoročné skúsenosti zo zahraničia nás naučili, že táto téma sa v éteri vonkoncom neobjavuje náhodou. Jej hlavní šíritelia si ňou pripravujú podhubie na možnú porážku, respektíve vytváraním informačného chaosu a nedôvery k štátne inštitúcie sledujú aj iné ciele.

Situácia v Brazílii zašla až tak ďaleko, že v tejto latinskoamerickej krajine došlo k ozbrojenému povstaniu. Bývalá vysokopostavená politická osoba roky systematicky budovala antidemokratické prostredie, ktoré tamojších obyvateľov doviedlo do bodu, kde takmer nikto nikomu neverí. Tisíckrát omieľané klamstvá o voľbách, ktoré sa ešte ani nekonali, mali za následok ozbrojené konflikty a rozvrátený systém demokracie.

V tejto krátkej minisérii sa pozrieme na to, ako sa budoval hoax o sfalšovaných voľbách v Brazílii, a čo systematické lži krajine napokon spôsobili:

POD PO BODE, VYVRÁTENÉ LŽI – ČASŤ 1. :

TVRDENIE: Vysoko postavená politická osoba upozornila na miestne spravodajstvo z roku 2008, podľa ktorého niektorí voliči v malej vidieckej oblasti tvrdili, že ich hlasy neboli spočítané správne.

VYVRÁTENIE: Prípadom sa začala zaoberať federálna polícia, z ktorej zistení jasne vzišlo, že k žiadnemu podvodu nedošlo.

TVRDENIE: Rovnaká politická osoba zverejnila video programátora, ktorý sa snažil demonštrovať, že v roku 2018 boli heknuté hlasovacie zariadenia.

VYVRÁTENIE: Odborníci a nezávislí overovatelia faktov tento „dôkaz“ zmietli zo stola. Video obsahovalo plno chýb, vrátane zásadného nepochopenia a zámerne zle interpretovaného fungovania hlasovacieho systému.

TVRDENIE: Rovnaká politická osoba pripravila zostrih, v ktorom sa ľudia sťažovali, že im stroje nedovolili hlasovať.

VYVRÁTENIE: Ak by aj došlo k chybe elektronického zariadenia, voliči mali k dispozícii ďalšie a boli pripravené aj náhradné počítače. V mnohých prípadoch však podľa úradníkov došlo k chybám zo strany voliča.

TVRDENIE: Chybná bola vraj tabuľka s výsledkami hlasovania. Rovnaká politická osoba tvrdila, že postupnosť výsledkov bola takmer štatisticky nemožná, čo naznačovalo, že výsledky riadil algoritmus. 

VYVRÁTENIE: Volební úradníci preukázali, že osoba predložila nepresné údaje.

TVRDENIE: Rovnaká politická osoba povolala zahraničných veľvyslancov do prezidentského paláca, kde im sľúbila ukázať nové podvody.

VYVRÁTENIE: Rovnaká politická osoba neprišila s ničím novým a dookola opakovala staré lži.

Tag: dezinformácie ,voľby