Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

SFALŠOVANÉ VOĽBY? GENERÁLNY PROKURÁTOR OBVINIL 39 OSÔB A ZMRAZIL MILIÓNOVÉ MAJETKY (5/5)

TransparentneVolby2023

SFALŠOVANÉ VOĽBY? GENERÁLNY PROKURÁTOR OBVINIL 39 OSÔB A ZMRAZIL MILIÓNOVÉ MAJETKY (5/5)

Polícia v Brazílii zatkla viac ako 300 osôb po tom, čo v hlavnom meste zdemolovali prezidentský palác, Kongres, ako aj budovu Najvyššieho súdu. Tieto násilné protesty boli vyústením dlhodobého eskalovania naratívu o sfalšovaných voľbách.

Takmer 50 ľudí bolo počas demonštrácie zranených. Vo vládnych budovách rozbili okná, poškodili umelecké diela a na steny nastriekali množstvo vulgárnych nadávok.

Odporcovia súčasného prezidenta boli roky kŕmení lžami, ktoré pripravovali pôdu pre možnú politickú porážku jeho najväčšieho rivala. Roky počúvali o tom, že demokratické voľby v ich krajine budú zmanipulované.

Napriek tomu, že všetky tieto tvrdenia boli vyvrátené, sa stúpenci politicky exponovanej osoby rozhodli vziať spravodlivosť do vlastných rúk. Pri útoku na vládne budovy boli dokonca zranené aj desiatky policajtov.

Brazílsky generálny prokurátor vzniesol v tejto veci obvinenie voči 39 osobám. Týkalo sa trestných činov vrátane aktivít súvisiacich s prevratom a poškodzovaním verejného majetku. Generálny prokurátor preto nariadil zmrazenie majetku vo výške 7,7 milióna dolárov tým, ktorí mali občanov k uvedeným násilnostiam poštvať.

Nezabúdajme pritom, že k tejto snahe o prevrat došlo po, na prvý pohľad, neškodných snahách o pretláčanie naratívu o zmanipulovaní volieb v demokratickej krajine. Policajný zbor už pred niekoľkými mesiacmi vyzval verejnosť na zvýšenú obozretnosť v súvislosti s výskytom predmetnej témy aj na Slovensku. 

Osoby, ktoré vytvárajú pochybnosti ohľadom transparentnosti a postupov počas volieb, nerozširujú tento naratív náhodou. Existujú vážne obavy, že na základe skúsenosti zo zahraničia, ním môžu sledovať vlastné politické záujmy, vedúce k rozvratu demokracie.

Tag: dezinformácie ,voľby