Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

Vzdelávanie pre verejnosť

Bad News

Chceli by ste sa na chvíľu vcítiť do kože redaktora kvázi-média? Hra Bad News je pre vás! Staňte sa tvorcom fake news! 

V hre Bad News preberáte úlohu tvorcu fake news. Vašou úlohou je získať čo najviac sledovateľov a postupne budovať spravodajský web, ktorý by sme pri súčasnej terminológií označili ako kvázi-médium. Malé upozornenie: hru nevyhráte, ak budete publikovať očividné nepravdivé informácie alebo ak sklamete svojich podporovateľov.  

Zaujímavosť: vedci, ktorí participovali na tvorbe tejto hry zistili, že hranie Bad News zlepšuje schopnosť ľudí rozpoznať manipulačné techniky v príspevkoch na sociálnych sieťach a zároveň znižuje ich ochotu zdieľať manipulatívny obsah ďalej.  

Hra sa hrá v českom jazyku, je určená pre osoby staršie ako 14 rokov, a vstup je možný bez predošlej registrácie.  

https://www.getbadnews.com/cz  

Dezinformace – Dopad na človeka a spoločnosť

Tento e-learning ponúka v podobe interaktívnej platformy odpoveď na to, ako sa orientovať v záplave informácií, ktoré sa na ľudí rútia z každej strany, ako rozlíšiť, čo je a čo nie je pravda, ako si overovať informácie, či ako rozlíšiť dezinformačný web. V závere môžete vyplniť aj krátky test na overenie Vašich vedomostí.  

E-learning je spracovaný v českom jazyku, vstup je možný bez predošlej registrácie.  

https://nerp.cenia.cz/informace-a-dezinformace/  

Go Viral

Spomínate si, ako sa vás počas COVID-19 pokúšali dezinformátori zmanipulovať? Hra Go VIRAL je asi 5-minútová hra, ktorá vás prevedie svetom dezinformačných techník a stratégií používaných na šírenie zavádzajúcich informácií. Porozumenie týmto technikám vám umožní sa lepšie a efektívnejšie brániť pred dezinformáciami. 

Hra sa hrá v českom jazyku a odporúčaný vek hráčov je 15+ rokov. 

https://www.goviralgame.com/cz/   

Harmony Square

Rozmýšľali ste niekedy, aké by to bolo riadiť tvorbu dezinformácií? Dúfame, že vaša odpoveď je nie, ale v hre Harmony Square si to napriek tomu môžete skúsiť. Cieľom hry je narušiť pokoj a mier v komunite podnecovaním sporov a rozoštvávaním obyvateľov proti sebe a spoznať tak manipulatívne techniky dezinformátorov.  

Vedci spolupracujúci pri vývoji tejto hry prišli na to, že jej hranie zvyšuje schopnosť ľudí odhaliť manipulatívne techniky v príspevkoch na sociálnych sieťach.  

Hra sa hrá v českom jazyku a je vhodná pre hráčov od 15 rokov. 

https://harmonysquare.game/cz 

Olympiáda kritického myslenia – Slovenská debatná asociácia

V zvyšovaní odolnosti proti dezinformáciám vždy existuje priestor na zlepšenie. Práve preto prišla Slovenská debatná asociácia s kurzami, ktoré vám pomôžu zvýšiť mediálnu gramotnosť, odolnosť voči manipuláciám, a posilniť vaše argumentačné schopnosti. Stačí si vybrať kurz a začať s tréningom! 

https://www.okm.sk/kurz/ 

Pandémia

Chcete vedieť, aké je to byť novinárom/novinárkou rešpektovaného média, ktorého/ktorej úlohou je napísať článok a pomôcť tak čitateľom objasniť informácie, ktoré sa šíria v súvislosti s pandémiou? Vyskúšajte si hru, ktorá vznikla v rámci spolupráce neziskovej organizácie GLOBSEC a Aktuality.sk.  

Hra je inšpirovaná skutočnými udalosťami a reálnymi postavami, hrá sa v slovenskom jazyku a vstup je možný bez predošlej registrácie.  

https://news-gamer.com/starter/eCoG9TfdMQLnYcSov?lang=sk&fbclid=IwAR3ImR_UuxF2g2LET14drZDGh3n-EuHf7tdDUA6HW1_Ib-qs3NOC1OREEDM 

Projekt Hope

Moderné technológie rozhádali a znepriatelili celé mesto a je na vás, aby si zastavil rozdelenie spoločnosti a nepriateľskú atmosféru!  

V hre HOPE bude vaším cieľom pomôcť malému slovenskému mestečku, ktoré ovládli 4 frakcie: cynickí trolli, namosúrení hejteri, radikálni fanatici či sliediví stalkeri. Ak chcete byť úspešní, musíte presvedčiť členov frakcie, že ich správanie je škodlivé pre nich, ako aj pre celú spoločnosť. Avšak dávajte si pozor: ak budete členov frakcie urážať, znevažovať či prezentovať svoj názor ako jediný správny, nepodarí sa vám mestečku pomôcť. 

Hra je zameraná na rozvoj sociálnej inteligencie a komunikačných spôsobilostí s ľuďmi, ktorí mohli prepadnúť dezinformáciám či extrémizmu.  

Hra sa hrá v slovenskom jazyku, vstup je možný len s registráciou.  

https://projekthope.sk/  

 

Ďalšie materiály nájdeš na stránkach inštitúcií, ktoré sa hybridným hrozbám venujú.