Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

ČO PRINIESOL BRAZÍLII NARATÍV SFALŠOVANÝCH VOLIEB? (3/5)

TrasparentneVolby2023

ČO PRINIESOL BRAZÍLII NARATÍV SFALŠOVANÝCH VOLIEB? (3/5)

Roky systematickej manipulácie prominentných aktérov politickej scény sa pretavili do nedôvery verejnosti v základný pilier demokracie – vo voľby.

Vysoko postavená politická osoba systematickými klamstvami zabezpečila, že 3 zo 4 obyvateľov Brazílie majú malú alebo absolútne žiadnu dôveru v brazílske hlasovacie zariadenia. 

Dovtedy pokojná krajina sa dnes pripravuje na občianske nepokoje a demonštrácie, vyvolané nenávisťou kľúčového aktéra politiky, ktorý sa nedokázal zmieriť s tým, že by ho raz v jeho funkcii niekto nahradil. 

Rovnaká politická osoba bola a stále je veľkou časťou spoločnosti mimoriadne obľúbená. Práve preto ju mnohí dodnes oslovujú „legenda“. Roky si budovala svoju povesť nezlomného hrdinu národa, ktorý sa postaví voči akémukoľvek zlu, len aby zachránila demokratické princípy v krajine. Sama ju však systematicky rozvracala.

ČAKÁ NÁS PODOBNÝ SCENÁR AJ NA SLOVENSKU?

Hoaxy a dezinformácie o sfalšovaných voľbách jej vybudovali obraz nezlomného lídra bojujúcemu proti bezpráviu. Najprv z funkcie kongresmana, potom prezidenta. Svoju podporu stavala z veľkej časti práve na konšpiračných teóriách, nepriamych dôkazoch, správach vytrhnutých z kontextu a vyslovene lžiach s cieľom poškodiť každého potenciálneho oponenta.

Situácia eskalovala až do takej miery, že 8. januára jej priaznivci zaútočili na sídlo Senátu a ďalšie vládne budovy. Nechýbali násilie a vyhrážky v snahe zrušiť demokraciu. 

Príbeh Brazílie a vymysleného naratívu o sfalšovaných voľbách je jasným dôkazom toho, aká krehká je demokracia, keď je kŕmená systematickými lžami z postov najvyšších hláv štátu. 

Takáto situácia sa môže zopakovať kdekoľvek vo svete, aj na Slovensku. Polícia SR občanov už pred niekoľkými mesiacmi upozornila na nárast nepodložených tvrdení o sfalšovaných voľbách šírených prominentnými aktérmi politiky aj v našom informačnom prostredí.

Tag: dezinformácie ,voľby