Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

Zdieľame: „Portal Kombat“ – štruktúrovaná a koordinovaná sieť proruskej propagandy II. 

VIGINUM: „Portal Kombat“ – štruktúrovaná a koordinovaná sieť proruskej propagandy (2. časť)

(originálny názov: Portal Kombat : un réseau structuré et coordonné de propagande prorusse)

V predchádzajúcom článku sme vám prezentovali správu Francúzskej služby ochrany pred zahraničným digitálnym ovplyvňovaním (VIGINUM), v rámci ktorej boli analyzované spravodajské portály, ktoré šíria proruský obsah pre medzinárodné publikum. Táto sieť s názvom „Portal Kombat“ je tvorená 193 online spravodajskými portálmi, ktoré je možné rozdeliť do troch rozdielnych ekosystémov. Po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu sa činnosť a pôsobenie portálov radikálne preorientovali na okupované ukrajinské územia a neskôr na niektoré západné štáty, ktoré sa rozhodli Ukrajinu v konflikte podporiť. Dominantným obsahom sa stala proruská propaganda, klamlivé tvrdenia o Ukrajine a obhajovanie či bagatelizovanie ruskej vojenskej agresie. 

Prečítajte si, aké nové zistenia priniesli analytici VIGINUM v druhej správe k štruktúrovanej a koordinovanej sieti proruskej propagandy „Portal Kombat“.

VIGINUM je technická a operačná služba Francúzska s národnou pôsobnosťou, ktorá je zodpovedná za ostražitosť a ochranu pred zahraničným digitálnym ovplyvňovaním. Služba bola vytvorená v roku 2021 a pôsobí v rámci Generálneho sekretariátu obrany a národnej bezpečnosti

„Portal Kombat“ je referencia na známu bojovú videohru s podobným názvom. 

V rámci pokračujúcej investigatívnej činnosti upozornili analytici VIGINUM na ruskú IT spoločnosť TigerWeb. Túto spoločnosť založil v roku 2015 Jevgenij Ševčenko a oficiálne sídli v meste Simferopol na Ruskom okupovanom Kryme, pričom jej činnosť je zameraná na tvorbu, správu a optimalizáciu internetových stránok. Prečo je ale táto spoločnosť dôležitá v rámci siete „Portal Kombat“? 

Analýzou archivovaných kópií stránok z historického ekosystému siete bolo zistené, že viaceré v minulosti uvádzali spoločnosť TigerWeb ako svoju vývojársku a technickú podporu. Rovnako je na niektorých archivovaných stránkach možné nájsť odkaz na e-mailovú adresu, ktorej vlastníkom by mal byť práve Jevgenij Ševčenko.

Logo spoločnosti uvedené na jednej z archivovaných stránok 

Zdroj: Wayback Machine, VIGINUM

Na stránkach spoločnosti sa oficiálne neuvádza žiadna asociácia s portálmi zo siete „Portal Kombat“, a to napriek tomu, že TigerWeb uvádza na svojom webe širokú sieť subjektov, ktorým poskytuje svoje služby. To indikuje, že sa spoločnosť pokúša ukryť svoje aktivity v rámci siete proruskej propagandy. Analytici však zistili, že v sekcii „Vývoj webstránok“ na stránke spoločnosti je možné nájsť odkaz, ktorý vo svojom URL obsahuje meno domény “lugansk-news[.]ru“, ktorá je súčasťou druhého ekosystému siete proruských portálov. 

Viaceré skutočnosti indikujú, že spoločnosť TigerWeb je integrovaná ako poskytovateľ služieb pre široký ekosystém ruského digitálneho ovplyvňovania v zahraničí. Analytici si všimli viaceré technické podobnosti so sieťou ruskej spravodajskej agentúry Inforos, ktorú podľa orgánov USA spravuje ruská spravodajská služba GRU. Aktivity oboch subjektov bolo v minulosti možné identifikovať v regionálnom informačnom prostredí Krymu. Zaujímavou osobou je v tomto kontexte najmä spomínaný zakladateľ TigerWeb, Jevgenij Ševčenko, v minulosti pracoval pre spoločnosť podriadenú ruským regionálnym orgánom na Kryme, a to práve v oblasti IT ako projektový manažér. Podľa dostupných informácií mala táto spoločnosť produkovať stránky pre tieto orgány, napríklad informačný portál glorifikujúci ruskú anexiu Krymu. Okrem toho boli identifikované prípady, kedy portály zo siete „Portal Kombat“ zdieľali obsah od prispievateľov či priamo stránok v sieti Inforos. Zároveň je možné vnímať podobnosti pri registrácií domén z oboch sietí.

Zjavné zapojenie minimálne jedného aktéra z Ruska spolu s naratívmi, ktoré od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu tieto portály rozširujú sú dôkazom toho, že sieť „Portal Kombat“ napĺňa kritéria cudzieho digitálneho ovplyvňovania. Šírením proruskej propagandy a zavádzajúcich informácií dochádza k polarizácií a ovplyvňovaniu verejnej diskusie v spoločnostiach, na ktoré sú tieto portály cielené. Tento jav opäť potvrdzuje, že sa ochrana pred zahraničným ovplyvňovaním v online prostredí stala kľúčovým prvkom bezpečnosti štátu a jeho obyvateľov. Takéto pôsobenie je často súčasťou širšej hybridnej operácie, a preto sa stávajú útvary, akým je aj Centrum boja proti hybridným hrozbám MV SR neoddeliteľnou súčasťou obrany štátu pred zahraničným vplyvom.

Len pred pár dňami sme si pripomenuli druhé smutné výročie od vypuknutia nevyprovokovanej ruskej agresie proti Ukrajine. Napriek tomu, že Slovenská republika nečelí priamemu vojenskému útoku, dokumenty, akým je napríklad uvedená správa od VIGINUM potvrdzujú, že Ruská federácia rozpútala informačnú vojnu proti zriadeniu založenému na princípoch demokracie, mieru a medzinárodného práva. Začlenením sa do európskych a euroatlantických štruktúr sa aj Slovenská republika stala aktívnym členom takéhoto zriadenia.

Ďalšie informácie o koordinovanej sieti proruskej propagandy „Portal Kombat“ a pôsobení spoločnosti TigerWeb nájdete tu.

(dokument je dostupný v anglickom a francúzskom jazyku)

Tag: dezinformácie ,Rusko ,zdieľame