Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

AKO POLÍCIA MOHLA PREDPOVEDAŤ VZNIK A ŠÍRENIE NARATÍVU O SFALŠOVANÝCH VOĽBÁCH?

TransparentneVolby2023

AKO POLÍCIA MOHLA PREDPOVEDAŤ VZNIK A ŠÍRENIE NARATÍVU O SFALŠOVANÝCH VOĽBÁCH?

Policajný zbor už začiatkom februára upozornil vo svojej výročnej správe, že v roku 2023 sa v Slovenskej republike začne šíriť dezinformačny naratív o sfalšovaných voľbách do Národnej rady SR. Analytici k tomu dospeli na základe troch dominujúcich faktorov.

1. Téma sfalšovaných volieb sa začala v online priestore vyskytovať na prelome decembra a januára, kedy sa s ňou začalo veľmi opatrne experimentovať.

2. Táto téma dominovala poslednej prezidentskej kampani v USA. Je známe, že takmer všetky dezinformácie prúdia na Slovensko zo zahraničia.

3. Časť obyvateľstva už od vypuknutia pandémie inklinuje k dezinformáciám, ktoré sú príznačné pre konkrétne entity v USA a importuje ich tak pravidelne na Slovensko.

4. Naratív sfalšovaných volieb sa retrospektívne začal vzťahovať aj na rôzne voľby v rámci Slovenska počas posledných rokov. Aplikuje sa až spätne, lebo v čase konania konkrétnych volieb ešte nebol masovo rozšírený.

Policajný zbor túto tému komunikuje proaktívne a s blížiacim sa termínom volieb bude pristupovať k ďalším preventívno-komunikačným opatreniam v spolupráci s ďalšími bezpečnostnými zložkami.

Viac informácií a výročnú správu nájdete v súvisiacich článkoch.

Tag: dezinformácie ,voľby 2023