Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

Hokejoví šampióni, ktorých režim poslal do uránových baní

Obsah

Hokejoví šampióni, ktorých režim poslal do uránových baní

Keď v roku 1949 držali československí hokejisti v Štokholme nad rukami pohár majstrov sveta, nikto nečakal, že skončia v base. Za údajnú “velezradu” im komunistický režim vo vykonštruovanom súdnom procese nadelil exemplárne tresty a poslal ich do uránových baní v Jáchymove. Mali poslúžiť ako varovanie pre celú spoločnosť.

Rok po víťazstve v Štokholme čakali hokejoví reprezentanti na let do Londýna, kde chceli úspech zopakovať. Nikam sa neletelo. Komunisti sa obávali, že by hokejisti mohli emigrovať. Rok predtým ich totiž na lokálnom pohári v Švajčiarsku kontaktovali exulanti a vábili ich aby emigrovali a založili exilový tím. Hokejisti dokonca hlasovali a pre obavy o to, čo by sa stalo s rodinami doma sa vrátili domov. V ČSSR ich za rozhodnutie vrátiť sa dokonca vyznamenali, no režim z nich už pre istotu nespúšťal oči.

Vlastizrada za pivné reči

Pár dní po incidente na letisku sa reprezentanti dozvedeli, že na majstrovstvá sa definitívne nejde. Frustráciu zapíjali v jednej z pražských krčiem, kde začali dávať najavo odpor proti režimu. Vybiehali pri tom aj na ulicu a pokrikovali protištátne heslá. Keď sa niektorí z nich už chystali domov, voči hokejistom zasiahli eštebáci. Keď podgurážení hokejisti jedného z agentov fyzicky napadli, zaznela píšťalka a krčma bola zrazu plná policajtov. Tí celý čas partiu sledovali a zásah bol vopred pripravený.

Rodiny nepustili na súd

Pripravený bol aj súdny proces, kde bol hlavným obvineným Bohumil Modrý. „Bóža“, ako ho prezývali, bol brankár ktorý, paradoxne, už rok nebol členom reprezentácie a počas zásahu v krčme bol na dovolenke v Krkonošoch. Mal ale brata na západe a údajne „prejavil záujem emigrovať“. Bol teda vhodným obetným baránkom. Na súd, ktorý sa konal iba dva dni, 5. a 6. októbra 1950, rodiny hokejistov nepustili. Dvanástim reprezentantom za údajnú “velezradu” naparili exemplárne tresty. Piatim z nich nad 10 rokov. Najviac Modrému, ktorý dostal 15 rokov. Športovci okamžite smerovali do obávanej plzenskej väznice Bory a z nej neskôr do uránových baní v Jáchymove.

Prezidentský pardon nenapravil zničené životy V roku 1955 dostali hokejisti od prezidenta Zápotockého pardon. Nič to však nezmenilo na tom, že väčšine to zničilo hviezdnu kariéru. Hlavný obvinený Bohumil Modrý prišiel o majetok, po prepustení pracoval vo valcovni v Kladne a neskôr ho zobrala na súpisku Sparta. Ešte niekoľko rokov trénoval aj jej záložný tím a s podlomeným zdravím, za ktoré mohli najmä ťažké roky v lágroch, zomrel ako 46-ročný.

Tag: Úrad vlády SR