Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

Analýza webovej stránky sk.news-front.info

Obsah

Analýza webovej stránky sk.news-front.info

máj 2022

Webstránka sk.news-front.info je súčasťou Ruskom riadenej informačnej operácie, ktorá sa stala významným zdrojom škodlivých dezinformácií pre celý rad domácich aktérov. Slúži ako zdroj naratívov a dezinformačných obsahov, ktoré sa následne šíria v ďalších sociálnych sieťach so značným dopadom na verejnosť.

Projekt News-Front bol založený v roku 2015 v Ruskej Federácii pričom registrátorom je spoločnosť MEDIAGROUP NEWSFRONT so sídlom na anektovanom Kryme. News-front je čiastočne financovaný zo zdrojov Ruskej federácie za účelom chránenia záujmov Ruska v rámci tzv. verejno-vlasteneckého projektu. V súčasnosti publikuje obsah vo viacerých jazykoch, vrátane slovenčiny.

Články v slovenskej jazykovej mutácii publikuje od roku 2020. Obsahom sa prioritne zameriavali na témy spojené s ochorením Covid-19, od roku 2022 však podporujú prokremeľské naratívy ohľadom konfliktu na Ukrajine. Články obsahujú aj umelo vytvorené fotografie.

Webstránka je relatívne populárna – v súčasnosti má približne 350 000 návštev mesačne, okrem toho má aj vlastný Telegramový kanál, kde obsah odoberá 32 000 tisíc ľudí. Najväčší nárast fanúšikov stránka zažila medzi februárom a marcom 2022, kedy sa počet zvýšil o 400%. Na Facebooku je šírenie originálnych linkov z webstránky News-Frontu blokované, obsah je však zdieľaný napríklad formou celého textu.

News-Front bol už v zahraničí blokovaný a nachádza sa na sankčnom zozname Spojených Štátov s podozrením z viacerých zdrojov na priame napojenie a financovanie ruskými tajnými službami či ruskou prezidentskou kanceláriou. Viackrát bol identifikovaný ako zdroj pro-kremeľských dezinformácií.

Hlavné osoby spojené s News-Frontom sú celoživotní prokremeľskí aktivisti a členovia pro-kremeľskej politickej strany Rodina, ktorí sa zároveň aj aktívne podieľali na Ruskej invázii na Krym.

Hlavný šéfredaktor Konstantin Knyrik sa pre jeho aktivity spojené s News-Frontom a ohrozenie záujmov Ukrajiny ocitol aj na sankčných zoznamoch EU, USA a Veľkej Británie. Knyrik bol dlhodobo pro-ruským aktivistom na Kryme, zúčastnil sa aj ruskej jari na Kryme, za čo dostal medailu „Za návrat Krymu“.

Slovenská jazyková mutácia patrí medzi najaktívnejšie. Jej výtlak je omnoho väčší ako na iných jazykových mutáciách. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa návštevnosť webu sk.news-front.info rapídne zvýšila a v súčasnosti je najnavštevovanejšou jazykovou mutáciou News-Frontu okrem pôvodnej ruskej stránky. Obsah z webu sa šíri aj v slovenských telegramových skupinách, na Facebooku a je šírený aj určitými slovenskými politikmi. News-Front slúžil vo viacerých prípadoch aj ako zdroj pre webové stránky, ktoré už boli v Slovenskej a Českej republike blokované pre šírenie problematického obsahu (napr. Aeronet.cz, Infovojna.sk).

Články na webe opakovane amplifikujú oficiálne stanoviská Kremľa, či dezinformačné naratívy s rovnakým cieľom, napríklad úspechy vojsk Ruskej federácie, dehonestácia predstaviteľov Ukrajiny, či obviňovanie západného sveta z eskalácie geopolitickej situácie. Príspevky zároveň často šíria dezinformácie, napríklad oznamovali údajné zničenie slovenského obranného systému S-300 poskytnutého Ukrajine, tvrdili že na Ukrajine existujú biolaboratória na výrobu biologických zbraní, či údajnú popravu člena Luhanskej domoobrany a jeho ženy vojakmi Ukrajinskej armády. Všetky tieto tvrdenia boli vyvrátené oficiálnymi štátnymi a renomovanými zdrojmi.

PDF NA STIAHNUTIE

Tag: dezinformácie ,Rusko