Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

Discord: Analýza hybridného pôsobenia na platforme

Obsah

Discord: Analýza hybridného pôsobenia na platforme

júl 2023

Discord je známy predovšetkým medzi hráčmi online hier, ale je tiež obľúbenou platformou pre činnosť rôznych záujmových skupín. Tým umožňuje rýchlu interakciu a komunikáciu v reálnom čase.

V súčasnosti má viac ako 140 miliónov aktívnych používateľov za mesiac. Do jednotlivých serverov je však možné vstúpiť len prostredníctvom pozvánky. Niektoré servery sú zamerané na anime, jednotlivé hry či politické diskusie. Kvôli anonymite používateľov a zabezpečeniu komunikačných kanálov sa tiež stal nástrojom pre radikálne skupiny, populárny je aj medzi katolíckymi a moslimskými extrémistickými skupinami. V minulosti boli prostredníctvom neho zorganizované násilné protesty pravicových extrémistov v Charlottesville (USA), či útok v Buffale (USA), ktorý mal živý prenos práve na Discorde, a unikli sem aj prísne tajné materiály amerického letectva.

Discord ako nástroj využitý hybridnými aktérmi

Jedinečné funkcie a schopnosť spojiť rôzne skupiny používateľov robia z Discordu nielen významného hráča v digitálnom komunikačnom priestore, ale tiež umožňujú aktérom hybridného pôsobenia získavať vplyv. Z analyzovaných serverov nie je možné potvrdiť ani vyvrátiť existenciu ruského hybridného vplyvu na tejto platforme. Nachádzajú sa tam však neaktívne servery, ktoré by mohli byť označené ako pokusy aktérov využiť nástroj na šírenie hybridného dosahu.

Špecifická slovenských serverov

– Existujú viaceré slovenské servery s rôznorodým obsahom, 10 najväčších navštevuje približne 20-tisíc používateľov.
– Na viacerých z nich bol nájdený nenávistný a extrémistický obsah, napr. nacistická symbolika, antisemitský a protimaďarský obsah, ale aj útočné komentáre voči štátnym činiteľom. Ďalej tiež sledujeme podporu totalitných režimov, obhajobu Sovietskeho zväzu a stalinizmu. Cieľom niektorých z nich je polarizovať spoločnosť.
– V serveroch sa často vyskytujú klipy zdieľané z TikToku. Tematicky sa jedná o mix „sigma male“ videí, antisemitských/extrémistických a rasistických videí, plus anime videí, pričom sa tieto štýly a obsahy prekrývajú. Obsah je sugestívny, uchopiteľný aj deťmi. Vzhľadom na frekvenciu zdieľania je možné hovoriť o prepojení týchto dvoch platforiem.
– Nie zriedkavo sa na serveroch objavuje suicidálny obsah, poväčšine v kreslenej forme.

Moderovanie obsahu

Problematickým na tejto komunikačnej platforme je aj moderovanie obsahu a aplikovanie pravidiel používania. Hoci si Discord vyhradzuje právo mazať, kontrolovať a blokovať obsah, preferuje minimálne zásahy, čo poskytuje živnú pôdu pre radikálne vplyvy a priestor pre zdieľanie škodlivého obsahu bez následkov. Ťažisko moderovania spočíva na administrátoroch jednotlivých serverov, ktorí môžu zablokovať užívateľov a vymazať jeho obsah – ten starší ako 7 dní však musí byť manuálne vymazaný.

Avšak aj na dobre moderovaných serveroch sa občas vyskytovali jednotlivci alebo malá skupinka, ktorí šírili extrémistický obsah.

PDF NA STIAHNUTIE

Tag: dezinformácie ,Ministerstvo vnútra SR