Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

🗳️ PRI VOĽBE POŠTOU SA VOLEBNÉ MATERIÁLY POSIELAJÚ LEN NA ADRESU V ZAHRANIČÍ 🌍

TransparentneVolby2023

🗳️ PRI VOĽBE POŠTOU SA VOLEBNÉ MATERIÁLY POSIELAJÚ LEN NA ADRESU V ZAHRANIČÍ 🌍

🗓 Žiadosť o voľbu poštou musí byť doručená na Ministerstvo vnútra SR najneskôr do 9. augusta. Volič tak môže spraviť elektronicky alebo písomne. 

Prinášame praktické informácie súvisiace s doručovaním volebnej zásielky do zahraničia.

🗳 AKÚ ADRESU UVIESŤ V ŽIADOSTI❓
➡ V žiadosti uvádza volič adresu miesta pobytu v cudzine, na ktorú je možné zaslať materiály na hlasovanie.
➡ Môže ňou byť aj adresa zamestnávateľa, školy, hotela, konkrétnej pošty v zahraničí, osoby, u ktorej sa volič zdržiava a podobne. 
❗️ Volič si však vždy musí sám overiť, či je takýto spôsob doručovania možný a aké sú podmienky a možnosti preberania zásielok v konkrétnej krajine a na konkrétnej pošte.

🗳 MÔŽE SI VOLIČ NECHAŤ DORUČIŤ ZÁSIELKU S MATERIÁLMI NA HLASOVANIE AJ NA SLOVENSKO❓
➡ Nie, zákon takúto možnosť nepripúšťa. Ak chce volič voliť poštou, je povinný v žiadosti o voľbu poštou uviesť adresu v zahraničí, na ktorú mu bude možné zaslať materiály na hlasovanie.

🗳 ČO JE TO C/O DORUČOVANIE❓
➡ Ide o spôsob doručovania, kedy bude voličovi zásielka doručená na adresu osoby v zahraničí, u ktorej sa zdržiava. 
➡ Na doručovacej obálke bude uvedené ako prvé v poradí meno a priezvisko voliča a ako druhé v poradí bude uvedené meno a priezvisko osoby, u ktorej sa volič v zahraničí zdržiava. 
➡ Pre úspešné doručenie zásielky je potrebné označiť poštovú schránku osoby, na ktorej adresu bude doručená zásielka s materiálmi na hlasovanie, jej menom a priezviskom.

🗳 ČO JE TO DORUČOVANIE POSTE RESTANTE❓
➡ Ide o spôsob doručovania, kedy bude zásielka s volebnými materiálmi doručovaná na voličom určenú poštu, na ktorej bude uložená po dobu určenú poštovým poskytovateľom v štáte pobytu. 
➡ Upozorňujeme, že ak si zvolí volič takýto spôsob doručovania, je potrebné, aby si priebežne overoval doručenie zásielky na príslušnej pošte vzhľadom na to, že pri takomto spôsobe doručovania sa adresátovi uloženie zásielky na pošte neoznamuje.

🗳 ČO JE TO P. O. BOX DORUČOVANIE❓
➡ Ide o spôsob doručovania, kedy bude zásielka doručovaná do schránky zriadenej na príslušnej pošte a uloženie tejto zásielky bude voličovi poštou oznámené. 
➡ Tento spôsob doručovania si môže zvoliť volič len v prípade, že má P. O. BOX na pošte zriadený.

ℹ Pri elektronickom podaní MV SR voličovi nezasiela hlasovacie lístky, len obálky. Hlasovacie lístky si volič stiahne z webu MV SR, kde budú zverejnené po zaregistrovaní kandidátnych listín. Pri písomnej žiadosti budú voličovi poslané aj hlasovacie lístky.

ℹ Viac informácií o voľbe poštou na https://www.minv.sk/?nr23-posta.

Tag: voľby ,voľby 2023