Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

🗳️ SPOĽAHLIVÉ KONTROLNÉ MECHANIZMY VYLUČUJÚ FALŠOVANIE VÝSLEDKOV VOLIEB

Obsah
TransparentneVolby2023

🗳️ SPOĽAHLIVÉ KONTROLNÉ MECHANIZMY VYLUČUJÚ FALŠOVANIE VÝSLEDKOV VOLIEB

Vo volebnom procese funguje viacero kontrolných mechanizmov, ktoré bránia tomu, aby došlo k falšovaniu výsledkov volieb.

✅ VZÁJOMNÁ KONTROLA ČLENOV VOLEBNÝCH KOMISIÍ

📍 Správny priebeh hlasovania a sčítavanie hlasov zabezpečujú okrskové volebné komisie. Každá kandidujúca politická strana môže do nich delegovať rovnaký počet zástupcov – jedného člena a jedného náhradníka.

✅ SČÍTAVANIE HLASOV S KONTROLNÝMI POISTKAMI

📍 Členovia okrskovej komisie sa vzájomne kontrolujú pri manuálnom sčítavaní. Zápisnica je po celý čas spracúvania až po jej podpísanie a odoslanie pod dohľadom všetkých členov. Môžu si ju fotiť.

📍 Informačný systém na sumarizáciu obsahuje nástroje na kontrolu logických nepresností, upozorní na nevyplnené údaje alebo štatistické anomálie.

📍 Kontrolu vykonávajú aj komisie vyššieho stupňa.

📍 Upravovať zápisnicu z okrsku môžu výlučne členovia okrskovej volebnej komisie, nikto iný nemá prístup na vykonanie zmeny. Prípadnú opravenú zápisnicu musí okrsková komisia znova podpísať a odoslať do systému.

✅ VEREJNÁ KONTROLA

📍 Vo volebnej miestnosti majú právo byť prítomní pozorovatelia vyslaní medzinárodnými organizáciami, takisto aj iné osoby, ktoré prejavili záujem o pozorovanie priebehu volieb a sčítavania hlasov.

📍 Štatistický úrad SR zverejňuje už priebežne výsledky z okrskov.

📍 Na webe Štatistického úradu SR sú po schválení definitívnych výsledkov volieb publikované podrobné výsledky z každého okrsku.

✅MOŽNOSŤ PRESKÚMANIA VOLIEB

📍 Prípadné volebné sťažností smerujúce proti neústavnosti a nezákonnosti volieb preskúmava Ústavný súd SR.

📍 Ak má občan podozrenie na konanie, ktoré nie je v súlade so zákonom, môže na to upozorniť volebnú komisiu vyššieho stupňa.

Tag: voľby ,voľby 2023