Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

🗳️🇸🇰 TRANSPARENTNÉ A FÉROVÉ VOĽBY: PRAKTICKÉ FAKTY A VYSVETLENIA

Obsah
TransparentneVolby2023

🗳️🇸🇰 TRANSPARENTNÉ A FÉROVÉ VOĽBY: PRAKTICKÉ FAKTY A VYSVETLENIA

Slovenská republika má vysokú mieru transparentnosti, integrity a férovosti parlamentných volieb. Spoľahlivé kontrolné mechanizmy vylučujú falšovanie pri sčítavaní hlasov. 

💬 „Urobíme všetko pre to, aby boli nadchádzajúce parlamentné voľby bez škandálov a bez toho, aby niekto mohol spochybňovať ich výsledky,“ uviedol minister vnútra SR Ivan Šimko.

✅ Platná zákonná právna úprava je podľa predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislava Orosza „kvalitná a obsahuje viacero kontrolných mechanizmov, ktoré sú spôsobilé garantovať transparentnosť volieb“. 

✅ Legislatíva obsahuje celý rad poistiek zabraňujúcich spochybneniu ústavnosti a zákonnosti parlamentných volieb.

✅ Integritu volieb do Národnej rady SR potvrdzujú aj doterajšie závery Ústavného súdu SR pri posudzovaní volebných sťažností. 

✅ Medzinárodné organizácie v doterajšej histórii nevyslovili pochybnosti o integrite parlamentných volieb na Slovensku.

✅ „Každý zaregistrovaný kandidujúci politický subjekt má oprávnenie delegovať člena a náhradníka do okrskovej volebnej komisie, ktoré dozerajú na priebeh hlasovania vo volebnej miestnosti a vykonávajú manuálne sčítavanie hlasov. Takéto zloženie okrskových komisií zabezpečuje vzájomnú krížovú kontrolu súperiacich politických strán a transparentnosť pri sčítavaní,“ povedala riaditeľka Odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy MV SR Eva Chmelová.  

✅ Proces sčítavania hlasov pozostáva z dvoch fáz: manuálneho a elektronického sčítavania hlasov. Transparentný systém viacnásobnej kontroly znemožňuje, aby v ktorejkoľvek fáze sčítavania a sumarizácie výsledkov dochádzalo k neoprávnenému zasahovaniu alebo úmyselnej manipulácii výsledkov volieb.

✅ Vyhotovovanie odpisov a kópií zápisníc nie je ničím obmedzené. 

🗳 OBAVY Z MANIPULÁCIE VOLIEB SÚ NEOPODSTATNENÉ 
„Obavy z možnej manipulácii volieb pri sčítavaní hlasov považujem za neopodstatnené. Podľa môjho názoru ide o cielenú volebnú agitáciu zo strany politických subjektov, ktorej účelom je v prvom rade mobilizovať nerozhodnutých voličov na svoju stranu a zároveň zvyšovať spoločenské napätie a nedôveru občanov k zabezpečovaniu regulárneho priebehu volieb,“ uzavrel predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz. 

ℹ Podrobnosti sú uvedené v tlačovej správe na webe MV SR.

Tag: voľby ,voľby 2023