Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

Mýty a fakty: Kvôli tajnému nariadeniu EÚ budeme jesť cvrčky v rožkoch

Mýty a fakty: Kvôli tajnému nariadeniu EÚ budeme jesť cvrčky v rožkoch

Na internete koluje mýtus o tom, že kvôli nariadeniu EÚ budeme jesť cvrčky v rožkoch. Podľa dezinformátorov sa budú tajne pridávať do potravín.

Fakty

Terčom týchto mýtov je vykonávacie nariadenie Európskej komisie z 3. januára 2023, ktorým sa povoľuje umiestnenie čiastočne odtučneného prášku zo svrčka domového Acheta domesticus ako novej potraviny na trh. Cieľom tohto mýtu je podkopať dôveru v Úniu a v jej inštitúcie, či úrady.

V rámci slobody podnikania prichádzajú na trh rôzne nové potraviny. Jednou z noviniek je aj hmyz, ktorý sa v iných častiach sveta už bežne konzumuje.

Podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) je jedlý hmyz výživný a zdravý zdroj potravy s vysokým obsahom tuku, bielkovín, vitamínov, vlákniny a minerálov.

V EÚ boli doposiaľ schválené už tri druhy hmyzu. Tým ale konzumáciu týchto potravín EÚ nikomu nenúti, ani nevnucuje. Vykonávacie nariadenie, ktoré je predmetom šírených dezinformácií, túto potravinu iba povoľuje uviesť na trh a umožňuje záujemcom o túto potravinu zakúpiť si ju na európskom trhu. Tvrdenie, že EÚ nariadila pridávanie cvrčkov do potravín, je nezmysel.

Je tiež dôležité spomenúť, že každé uvedenie novej potraviny na európsky trh si vyžaduje samostatné povolenie a nová potravina preto musí prejsť prísnym vedeckým posúdením, ktoré vykonáva Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA). EFSA je vedecký poradný orgán, ktorý funguje nezávisle od európskych inštitúcií, ako aj členských štátov EÚ a poskytuje nezávislé odborné poradenstvo o rizikách súvisiacich s potravinami. Schvaľovací proces uvedenia nových potravín na európsky trh je veľmi prísny a zabezpečuje, že potraviny predávané v EÚ sú bezpečné a riadne označené. Týmto celým schvaľovacím procesom riadne prešiel aj odtučnený prášok zo svrčka, ktorý je predmetom nariadenia.

Európska únia ma jedny z najvyšších štandardov bezpečnosti potravín na svete. Na všetkých nápojoch a potravinách musia byť jasne a zrozumiteľne uvedené základné informácie o zložení, výživových hodnotách a pridaných látkach. Tieto informácie musia byť presné, ľahko viditeľné a nezavádzajúce. Alergény musia byť navyše kvôli ochrane spotrebiteľov zvlášť zvýraznené.  Žiadne utajované zložky sa do potravín pridávať nemôžu a ani sa pridávať nebudú, je to nezmysel.

 

Zdroje

 

Tag: dezinformácie ,