Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

Mýty a fakty: Ukrajina odmieta mierové rokovania s Ruskom

Mýty a fakty: Ukrajina odmieta mierové rokovania s Ruskom

Proruskí dezinformátori sa často oháňajú tvrdeniami, že Ukrajinci odmietajú mierové rokovania s Ruskom a tak zámerne predlžujú vojnu na Ukrajine.

Fakty

Ukrajinci chcú mier vo svojej krajine viac ako ktokoľvek iný na svete.

Ruská predstava mieru je však neprípustná, keďže Rusko požaduje, aby sa Ukrajina vzdala, odstúpila Rusku okupované územia a akceptovala aj ďalšie požiadavky. Zároveň Rusko situáciu vyhlásením čiastočnej mobilizácie a anexiou ďalšieho ukrajinského územia ďalej eskaluje a vysiela jasný signál medzinárodnému spoločenstvu, že je pripravené pokračovať v agresívnom správaní sa a nemá v úmysle riešiť konflikt mierovou cestou.

Odovzdanie ukrajinského územia by však vôbec neznamenalo, že Rusko prestane presadzovať svoje širšie imperiálne ciele. Naopak, Moskva by bola povzbudená k ďalším anexiám, k ďalšiemu porušovaniu medzinárodného práva.

Rovnako sa Rusko nevzdalo svojho cieľa ani po nezákonnej anexii Krymu roku 2014. V samotnej ruskej štátnej televízii propagandisti otvorene vyhlasujú, že Ukrajina je len začiatkom na ceste k zaisteniu “strategickej bezpečnosti Ruskej federácie”. Takáto kapitulácia by tak mala ďalekosiahle následky na svetovú bezpečnostnú i hospodársku politiku, ktorá by sa bezprostredne týkala nielen Slovenska.

Ani samotní Ukrajinci nemajú záujem o ,,mierové“ vyjednávanie s Ruskom – uviedlo tak až 86% opýtaných v nedávnom prieskume Kyjevského sociologického ústavu. Domnievajú sa, že je nutné pokračovať v ozbrojenom boji aj v prípade, že Rusko nepreruší ostreľovanie ukrajinských miest.

Návrh prezidenta Zelenského, ktorý predložil na 77. Valnom zhromaždení OSN obsahuje 5 bodov tzv. mierového vzorca vrátane trestu za agresiu, ochrany života, obnovenia bezpečnosti a teritoriálnej integrity Ukrajiny, bezpečnostných záruk a odhodlania brániť sa je návodom na mier, ktorý však Rusko nechce prijať.

Vojna sa skončí len ak Rusko odíde z Ukrajiny.

Tag: dezinformácie ,Rusko ,Ukrajina